SOTA-AJAN PUHDETYÖT
Puhdetöiksi nimitettiin erityisesti jatkosodan aikana miesten vapaa-aikanaan tai rintaman tilanteen muutoin salliessa tekemiä käsitöitä. Puhdetyöt olivat asemasodan ilmiö. Puhdetöinä tehtiin esimerkiksi kalusteita tai puu- ja tuohiastioita.
Puhdetöihin suhtautuminen oli ristiriitaista, parhaimmillaan ne kohottivat mielialaa ja antoivat hyödyllistä tekemistä, mutta pahimmillaan ne veivät aikaa harjoituksilta ja asemien kunnostamiselta. Asemasodan aikana puhdetöistä tuli sotilaille jopa liiketoimintaa ja armeija palkitsi parhaat puhdetyön tekijät.
Puhdetyöt keräilyesineinä ovat siitä erikoisia ja himoittuja, että toista samanlaista ei löydy, vaan ne ovat kaikki ainutlaatuisia yksilöitä. Muutamat mallit olivat kylläkin hyvin suosittuja ja levisivät sotaväen kesken nopeasti, mutta jokaisessa on kuitenkin sen tekijän taito ja kädenjälki näkyvissä. Puhdetöistä käy myös usein ilmi missä tekijä oli taistellut ja milloin. Puhdetöitä tehtiin monista saatavilla olevista materiaaleista. Eniten käytettiin puuta, mutta myös metallista ja vuolukivestä valmistettiin kaikenlaista.
Omasta mielestäni puhdetöihin tuo lisäkiinnostavuutta se seikka että ne ovat tehty ehkä alkeellisin työkaluin sodan paineen ja pelon alla.