Juustonpaistoteline

Mukavaa alkanutta viikkoa ja terveisiä kirpeän pakkasen puremasta Turusta!

Antiikkiliike Wanhan Eliaksen tuoreimpien tulokkaiden joukosta minua eniten kiehtoo tämä erikoinen tuote! Kyseessä on vanha leipäjuustonpaisto-teline. Erittäin harvinainen 1800-luvun esine. Kaunista käsityötä ja aitoa talonpoikaisantiikkia.

Ennen teollista aikaa leipäjuustoa valmistettiin ainoastaan kesällä ja syksyllä – silloin kun maitoa oli saatavilla. Juusto oli juhlaruokaa, myös heinäntekoväki saatettiin palkita leipäjuustolla. Leipäjuusto kuivattiin ja säilytettiin esimerkiksi ruislaarissa jyvien seassa, näin juusto säilyi jopa vuosia. Kuiva ja kivikova leipäjuusto pehmennettiin hiilloksella lämmitettäessä.

(kuva lainattu)